+90 212 441 16 17 -- Gsm:. 0532 427 75 61

Sosyal Medyada Biz}

Ahşap Çatı

Ahşap Çatı

AHŞAP ÇATI YAPIMI

Firmamız örnek çatı olarak ahşap ile ilgili bütün bilgiler aşağıda paylaştığımız gibidir, çatınızı yaptırmadan önce bizimle iletişime geçmenizi öneriyoruz. işimiz gücümüz çatı sloganı ile 1980 yılından beri istanbul bahçelievler de siz müşterilerimize hizmet vermekteyiz. önceliğimiz müşteri memnuniyeti 1980 yılından beri müşterilerimizin bizimle olumlu düşünceleri bizleri hep mutlu etmiştir;

Ahşap çatılar, çatı elemanlarının birbirine geçme, çivi ve blonlarla bağlanmasıyla oluşur. Bu elemanları şöyle sıralayabiliriz:..

Çatıyı Oluşturan Elemanlar:

1) Bırakma kirişleri                8) Kuşaklar

2) Yastık kirişleri                    9) Rüzgar kirişleri

3) Dikmeler                              10) Mertekler

4) Aşıklar                                  11) Yardımcı parçalar

5) Göğüslemeler                      12)Örtü altı kaplaması

6) Payandalar                          13)Çatı örtüsü

7) Yanlamalar

1.nci Bırakma Kirişleri 

    lşşlşişAsma çatılarda, makasların açılmaya karşı olan gerilemelerini karşılar. Betonarme bir döşeme üzerine oturmayıp duvar, kiriş, vb. iki mesnet üzerine oturan oturtma çatılardaki kirişlere de aynı isim verilir. Tek ya da çift parça halinde yapılabilir. Kesitleri 8×14, 8×16, 10×16, 14x20cm gibi olur.

2) Yastık Kirişleri 

    Bırakma kirişleri kanalıyla makaslardan aldığı çatı yükünü, üzerine oturduğu duvar, kiriş ya da döşemeye aktarır. Kesitleri, 5×10, 8×16, 10×16, 14×20 cm gibi olup geniş yüzeyleri üzerine oturtulur. Duvar, kiriş ya da döşemeye, blonlarla veya bağlantı demirleriyle bağlanır.

3) Dikmeler

  Aşıklardan aldıkları yükü duvar, kiriş ya da döşemeye aktarır. Kesitleri, genellikle 8×8, 10×10, 12×12 cm gibi kare olur.

4) Aşıklar

         Merteklerin yükünü taşıyan kirişlerdir. Saçak üzerine oturana damlalık aşığı, saçakla mahya arasında olana orta aşık,  mahyadakine ise mahya aşığı denir. Aşıklar yüklerini, bulunduğu yere göre duvar, kiriş, döşeme, dikme  ya da askılara verir. Kesitleri 10×14, 12×16, 14×18 cm gibi olup, genellikle 200-250 cm aralıklarla yerleştirilir.

5) Göğüslemeler

         Dikmelerden, aşıkların altına vurulan ve genellikle 45 derece eğimli desteklerdir. Dikmelerin arasındaki açıklığın azaltılması ve ayrıca, çatının boyu yönündeki yatay hareketleri önleme görevi yaparlar. Kesitleri, dikme kesitlerine de uygun olarak 8×8, 8×10, 5×10, 6×12 cm gibi olur.

6) Payandalar

    Asma çatılarda, dikmelerden aldığı yükleri, bırakma kirişindeki düğüm noktalarına ileten, eğimli çubuklardır. Kesitleri,  8×14, 10×18 cm gibi olur.

7) Yanlamalar

        Asma çatılarda, aşıklardan dikmeler gelen yükleri, duvarlara ileten çubuklardır. Kesitleri, payandalardaki gibi olur.

8) Kuşaklar 

       Bir çatı makası üzerinde bulunan dikme, aşık, yanlama ve mertekleri, her iki yüzeyden birbirine bağlayan çubuklardır. Bağlandıkları parçalara kertme ile geçerek, birleşme noktalarını kuvvetlendirirler. Kesitleri 5×10, 5×20 cm gibi olur.

9) Rüzgar Kirişleri

       Çatı makaslarının, rüzgar etkisiyle devrilmelerini önlemek için, çatının her iki başındaki ilk iki ve son iki makasın arasına, çaprazlamasına çakılan kirişlerdir.  Yalnız merteklerle oluşturulan küçük çatılarda, mertek altlarına çakılan bağlantı kirişleri de aynı görevi yapar. Bu rüzgar bağlantıları bazı durumlarda, gergili demir çubuklarla da sağlanabilmektedir.

10) Mertekler

       Aşıklar üzerine otururlar ve örtü altı kaplamasının yükünü taşırlar. Kesitleri 5×8, 5×10, 6×10, 6×12 cm gibi olup, 40-60 cm aralıklarla yerleştirilir.

11) Yardımcı Parçalar

        Çatı elemanlarının birbirleriyle bağlantılarını sağlamak amacıyla kullanılan bağ ve askı demirleri, blonlar ve özellikle saçak kısmında çatı eğimini azaltmak amaçlı, çelik denilen parçalardır. Çelikler ahşaptan hazırlanıp, saçak kısmında merteğin önüne çakılarak burada, çatı eğimi azaltılır. Böylece, çatı üzerinde bulunan karın, erime esnasında birden bire aşağıya kayıp, yağmur oluğuna zarar vermesi önlenmiş olur.

12) Örtü Altı Kaplaması:

            Üzerine, çatı örtüsünün döşendiği yüzeydir. İki şekilde yapılır: örtü altı kaplaması, merteklerin üzerine ve örtü gereçlerinin boyutlarına uygun aralıklarla çakılan 2,5×5, 3×5 cm gibi kesitli çıtalardan oluşur. Çıtalar özellikle kiremit kaplamada, kiremidin altındaki tırnaklar ve üzerlerindeki tel bağlama deliklerin aralıklarına uygun aralıklarla döşenir. Kiremitler de bu çıtalara yumuşak telle bağlanır.

Yüzey, merteklerin üzerine çakılan 2-2,5 cm kalınlığında ve 10-20 cm genişliğindeki tahtalarla kaplanır. Örtü gereçleri de bu tahtalara, örtü gerecinin türüne göre tel, çivi, vida veya cıvatayla bağlanır. Tahta kaplamanın üzerine, rüberoit vb. su ve nem yalıtım gerecinin serilmesi uygun olur.

13) Çatı Örtüsü

         Rüzgar, sıcak, soğuk gibi dış etkileri karşılayarak kar ve yağmur sularını da alta geçirmeden, düzenli bir şekilde dere ve oluklara akıtan gereçlerdir. Kiremit, eternit, alüminyum, bakır ve galvanizli sac, arduaz, PVC plaka gibi su geçirmeyen örtü gereçlerinden oluşur. Gereçlerin özelliğine ve çatı eğimine uygun olarak, altındaki örtü altı kaplamasına, yukarıda belirtilen bağ gereçleriyle bağlanır.

Ashap çatılar, mesnet şekli ve açıklığına göre ikiye ayrılır:

         4.1.1- Oturtma ahşap çatılar,

         4.1.2- Asma ahşap çatılar,

4.1.1- Oturtma Ahşap Çatılar

            Çatı ya taşıyıcı duvarlar veya kirişler ya da betonarme bir döşeme bir döşeme üzerine oturtulur. (Şekil 317). Çatının, taşıyıcı duvar veya kirişler üzerine oturtulması durumunda, mesnet açıklığının en çok 4.00 m olması gerekir.(Şekil  318).

         Oturtma çatıların inşaatına, taşıyıcı duvarlar üzerine veya-varsa-betonarme döşeme üzerine yastık kirişlerini döşemekle başlanır. Sonra sırasıyla bırakma kirişleri (döşeme varsa, bırakma kirişi konmaz), damlalık aşıkları, dikmeler ve üzerlerine orta aşıklar ve mahya aşığı, göğüslemeler, kuşaklar, rüzgar kirişleri, mertekler, örtü altı kaplaması ve son olarak da çatı örtüsü yerleştirilir.   Mahyaya en yakın aşık ile mahya arasındaki uzaklık 2,00 m ‘den fazla değilse, mahya aşığı konmayabilir. Bu takdirde, karşılıklı gelen iki mertek, mahyada zıvana geçme ile birleştirilir. Aynı düzlem üzerinde bulunan bırakma kirişi, dikmeler, aşıklar, kuşaklar, göğüslemeler ve merteklerden oluşan üçgen sisteme, çatı makası denir. Her makas arası ya da çatı boyuna gelen her dikme arası, 2,00-2,50 m olur. Aradaki açıklık, kaplama tahtasının kalınlığı, aşık aralığı ve merteklik olarak elde mevcut kerestenin kesitine uygun ve genelde 40-60 cm aralıklarla atılan merteklerle azaltılır.

04 Şubat 2016
3.002 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Call Now ButtonŞimdi Ara